Що е Коренуване?

Korenuvane WakeUp facebook event cover

Коренуване е едно представление на Моро, което разказва една история с песни. То е нещо като музикален филм, в който приказки и инструментали се преплитат с народни и авторски песни. Нещо като игра на импровизации, в която всяка дума от повествованието отключва врати към дълбоките корени на българското. Към историята и легендите ни. Към русалии и самодиви, магични същества и корави юнаци…

Как се роди идеята за Коренуване? Отдавна исках да направя едно цяло представление, на което да представя и песни и истории заедно. Нямах точна представа как да го направя, въртяха ми се смътни кадри от концерт или четения, или пък изложби. До днес дори още се чудя как да го нарека – чуждици като пърформанс или инсталация не му отиват, а представление или спектакъл не го описват съвсем точно.

Една вечер, докато се връщах от работа и използвах свободния си ход и ум да мисля за този проект, на светофара пред мен мина случайно бус с надпис „Велиите“. Заковах на място. Една стара идея се събуди и сякаш ме сграбчи за реверите. Използвах колкото сила имам да я нахвърлям вечерта, макар че думите още не ми се появяваха лесно… А на сутринта малко след (или пък преди?) събуждане, някой разказваше ето това в главата ми:

Аз съм духът на Българата.

Не съм духът на онези търгашески истории за това откъде идвам и кой ме е донесъл.

Не съм и на онези дето се бият в гърдите заради измислени подвизи, нито на онези дето се плюят в огледалото, че носят името ми.

Аз съм духът на това, което винаги остава. Силата на земята да надживее всичко и да роди, силата на водата да измие и изцери. Усмивката да посрещнеш и непознатия гост като брат, страстта да пребродиш земята в чутовни подвизи, за да зарадваш най-скъпото момиче, и да прегънеш и най-царската си снага да поиграеш на прескочи-кобила с най-мъничкото си дете.

Аз съм духът на корена.

Този корен дето стига до огненото ядро и пие жежка кръв от сърцето на Земята.

Онова дето ни го остави Слънцето, да го не гасим, та да пребъдем.

А после идеята потече…

Брод в морето

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: