Наричане

Просто изтече…

***

Всичко е мнение.

Всяко нещо, с което се срещаме, е всъщност нашето мнение за него. Нашето виждане, оцветяване, гледна точка. Нашето здрасти на човека или кучето, което върви срещу нас по уличката. Името, но и понятието ни за него. Наричането му.

Моето наричане.

Няма завършени и определени предмети, хора или стихии. Когато погледнеш камъка, той се ражда в сетивата ти, както вероятно и ти в неговите. Студен е, защото пръстите ти са топли. Твърд е, защото те са меки. Тежък е, защото досега си държал въздуха. Ярък е, защото очите ти са гледали сивата скала, от която го взе. Тъмен е, защото наоколо е светло. Прозрачен е, защото се вглеждаш през него към слънцето.

Козината на кучето, което идва към мен от другия край на парка е къса, твърда и предразполагаща чесане. Погледът му ме фиксира отдалеч. „Чесач“, казва носът му. „Куч“, казват ръцете ми.

Наричаме се.

Сме, каквото сме се нарекли.

Очите на момичето в тролея се спират за миг боязливо в моите, и после се отдалечават. Последвани панически от моите. Не искам да съм нахален и не спускам поглед надолу, само периферното ми зрение отбелязва красивата бяла риза с остро деколте. Връщаме неволно погледи един в друг и отново ги раздалечаваме.

Красота, топлина, зеленооки морета, стотици пътешествия, градина с деца, космически полет със стиснати, преплетени пръсти, без значение изпотените ни длани.

Наричаме се.

Личността, същината или сърцевината се раждат в сливането.

В откриването и в наричането.

Онзи камък, онова куче, момичето… Щеше ли да ги има, ако не ги бях видял?

Оформяш чертите на тялото и характера си, според собственото си виждане. Или следваш виждането на околните. Месиш от себе си каквото смяташ за възможно. Приготвяш се според рецепта, дадена от друг, или от тебе си, но не забравяй, че ти ще се печеш. Ти ще се сготвиш. Въпросът е какъв се харесваш. Печен, че препечен, недопечен или необръщан.

Наричаш се.

Всяко нещо, всеки някой съществуват само в контакта си и откриването си един друг.

Създадох син, родих дъщеря. Ти си опака, ти си грубиян. Ти си сладкиш, ти си мръвка, парче торта, люта змия. Самоотвержеността е позволена само ако обичаш. Не можеш да обичаш никой истински ако не обичаш себе си. Себе си какъвто и да си. Хилядите роли са ни присъщи. Можеш да си шест, десет, седемдесет неща едновременно. Нима не ти се е случвало да видиш стар, отдавна невиждан приятел и да осъзнеш колко ти липсва целия поток от събития около него? Може би го познаваш от танците, или от кръжока по ракетомоделиране. От футболчето в петък или от актьорската ви трупа в сряда? Изведнъж една огромна лента от аутобана на живота ти лъсва напред и назад, напълно игнорирана от последната ви среща насам.

Същността ни е многолентова, буйна река, океан с хиляди течения. Е, разумчето горкото е едноместна лодка, и не може току тъй да прескача от един в друг Гълфстрийм. А и физическата умора си казва думата.

Но не искам да чувам оправдания.

Мнението е всичко. Виждането е всичко.

Срещата със света е сливане в огледалото. Рисуване върху вселенското платно.

Наречи се както искаш. Не казвай, че някой го е направил вместо теб.

Не казвай, че нещата са „такива“. О. да, могат и такива да са. Но могат и всичко друго освен.

Просто реши дали ще се оставиш на течението.

Или ще изпълниш сам

Наричането

Си.

Advertisements

2 Responses to Наричане

 1. Николай каза:

  Направо ми експлодира главата, БРАВО!

  Like

  • Moro каза:

   Хей, мерси, много ти се зарадвах, че ти е харесало! Много работа имам тези дни и нямам време да отделям всеки ден за писане… но пък то се натрупва и отвреме навреме избива навън като това! Весело!

   Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: