Будните

Изображението е от http://itschool.bg/tutorials/article/443/.

От itschool.bg

За последните бурни събития по улиците, за възможностите и споделянето на идеята.

Събуждането може да е трудна работа.

Често се чувствате заспали на крак? Прозявки и търкане на очи часове след ставане? Хронично недоспиване? Или даже хронично спане? Случвало се е на всеки, особено на работа, или по време на много скучни лекции, срещи и други задължително-приспивателни дейности. Има един момент, в който все пак се чувствам буден – около края на работния ден. Колкото и клетви да съм дал през деня, че „щом се прибера – лягам и умирам“, когато трудовия процес изтече и почувствам свободата да правя каквото си поискам – веднага живвам. Очите ми се отварят и главата се избистря. Особено в петък направо ми се тича.

Но никое физическо събуждане не може да се сравни с онази внезапна яснота на осъзнаването, дори бих казал грокването – когато те тресва като идея-мълния отговорът или решението на нещо, над което си се блъскал от дълго време, или поне си се чудил, как би могло да се случи/поправи.

Такова събуждане, само че на още по-високо ниво се случва по улиците на България в момента. Не София, именно България. Случва се с много хора, едновременно, и е нещо като освобождаване на отдавна натрупано електричество – удря за миг всичко взаимосвързано до най-далечната точка. Хора, приятели, колеги, познати – такива, които довчера не искаха и да промълвят коя да е от мръсните думи политика, избори, партии – и най-вече „държава“, сега смело говорят, обсъждат и дават идеи, съвети. Нещо повече. Взимат участие.

2

От дълго време не съм писал тук. От още по-дълго време ми се върти тази идея, която искам да опиша, смътна и неясна, докато най-сетне не изкристализира тези дни – дали от проблемите, дали от удрянето по барабана от пред Министерски съвет до Орлов мост, дали от всеобщото изригване на идеи за промяна у всички хора край мен… Ще я опиша тук накратко, след това ще я прочета, и ако наистина казва нещо и не ме дразни много, ще я споделя.

На-кратко:

Смяната на кукловодите не къса конците на куклите. Вълшебната пръчка на гласуването у нас се оказва винаги вълшебната флейта на чудния свирач – всеки наш танц продължава по четири години и все е последен – независимо дали е валс или кючек… Да си платиш сметката в аптеката, не е като да си платиш тока – трябва и да си пиеш лекарствата. Трябва да следиш болестта. Трябва да внимаваш. Да си буден. Непрестанно… Да, звучи малко смътно и притчово, знам, ще се опитам да го пообясня…

…На-дълго:

Писал съм за всеобщото ни отвращение от политиката, за това как приближаването към нея има въздействието на приближаване до изоставена обществена тоалетна.

Но докато не участваме сами в политическото случване на живота ни, то ще си остане управлявано от други. Това не значи всички да станем политици, премиери или партийни членове. Това значи да знаем за кого гласуваме, какво наистина иска да направи този човек, и да не спираме да следим какво прави в действителност. Да изчистим страната, простете за шаблона.

Старото ми хрумване /писал съм го някъде при Григор/ е за гражданското наблюдение или свободната верига – една обща инициатива на различни хора, свързани помежду си главно от доверие, които да следят институции, администрации, политици и да сигнализират за всяко решение, което би могло да е в ущърб на страната и на хората. Нещо, което приридозащитниците отдавна прилагат – именно техните експерти алармират при всеки опит за незаконно посегателство върху природата. Необходимо е обаче това да се случи в съдебната система, в полицията, в министерствата. Най-силното и ефективното – и всичко което можем да направим всъщност – е да се подложи наболелия въпрос на обществено обсъждане. Но най-вече е важно да има яснота и светлина върху работата на всяка институция.

За тази цел ни трябва осъзнаване. Трябва да сме будни. Няма шанс, както вече казах, някой да дойде отвън и да се погрижи за това, което искаме. Няма да стане с партия. На всички е ясно, че четириглавата ламя – четирите парламентарно представени партии в момента, са здраво свързани с мафиотски и финансови структури, но какво пречи това да се случи с всяка следваща партия? Със Зелените. С Глас Народен. С които и да е, стига да са събрали гласове… Няма да описвам как може да стане това, мисля че може да си представите. Не партиите ще оправят живота ни. Те са просто необходимо зло, като парите. Парите не са ценност, те са символ на ценността. Партиите, правителствата не са държавата, те са представителите на държавата. Нашите представители. Нещата няма да бъдат поправени от дадена политическа сила или личност. Ще го стори контрола върху тях. Постоянен и непрестанен. От всички нас.

Конкретните стъпки в идеята ми са следните:

Първото – и най-задължителното е изчистване на голяма част от сегашния политически елит, и формиране на парламент от партии, различни от досегашните, или поне и от други освен тях. С интерес следя десния реформаторски блок, силно се надявам да постигне нещо, въпреки присъствието и в него на елементи които не ми харесват.

Второ – Оркия ке падне, визирам сегашното правителство от най-старите кръвопийци. По-новите са в сянка засега, но чакат шанс за завръщане, а да не забравяме, че има и най-нови л’апачи, които още не са яхнали конете. На следващите парламентарни избори ще ни трябва мощен отпор на старите политически сили и внасянето на нови в народното събрание. Склонен съм да се съглася и с ДСБ,  макар че там е спорно. Трябва да действаме с широки дискусии, обсъждане и информация, за да може да гласуват максимално количество хора.

Най-важното – от трето до плюс безкрайност – обаче отново остава след това. Трябва да проумеем, че всъщност изборите продължават и след бюлетинената неделя. Трябва да превърнем всеки следващ ден в изборен за новите управляващи, всяко взето решение – в тест за кадърност, честност и подходящност. Всеки от нас, хората, които бяхме навън /и продължаваме да сме/ на протест, не трябва да спира с активността. Една жива и постоянна верига от хора, които да следят всяко действие, като могат да се потърсят и юридически инструменти за такава инициатива – и то изцяло граждански, неполитически, за да не възникне обвързаност и зависимост.

Такава жива верига на будните не е невъзможна. Всеки има приятели, на които вярва и разчита. Мога да се доверя на човек, когото приятелите ми познават и за когото смятат, че има ценни човешки качества. Мога и да се запозная с него, за по-голяма сигурност (намигване към почитателите на тайните общества и служби). Той от своя страна би могъл да даде доверието си на хората, уважавани и ценени от неговите приятели. По този начин ще се изгради силна мрежа, свързана не от служебни отношения, не от задължителни позиции, администрация или други обязаности, а от най-висшите и ценни за човек неща – приятелство и доверие. Това сме ние, както каза Манол Глишев – тези с мацките и дечицата, с велосипедите и книгите (перефразирам по памет).

Просто трябва да останем будни. Опитахме го тези дни. Мисля, че не е лошо.

Реклами

2 Responses to Будните

 1. Кал каза:

  Видя ли Харта 2013? В момента събират доброволци за различните групи… м? М? Ммм?

  😀

  Харесвам

 2. Morro каза:

  Брей!… Тоя Ричард Бах все за нещо излиза прав, че идеите идват едновременно при различни хора… Е, не че моята е толкова мащабна, де, но има общо.
  Благодаря за насоката, сега ще чета и ще действаме! 🙂

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: